Szalagparketta vagy laminált padló

Megosztás

leglényegesebb különbség a laminált padló és a szalagparketta között a vastagságban rejlik. A különbség azok számára a legfontosabb, akik az építkezés vagy a felújítás során hezitálnak a két burkolat között.

Otthonunk építése vagy felújítása során mindannyian a költséghatékonyságra és az esztétikára törekszünk. Természetesen egyedi döntéseink gyakran dilemmát jelenthetnek, ezért nagyon jó, ha tájékozódunk a tervezési időszakban. A padló házunk olyan eleme, amely első pillantásra meghatározza lakhelyünk légkörét. Válasszunk lamináltat vagy parkettát? Milyen előnyei és alapvető funkciói vannak? Cikkünk célja ezekre a kérdésekre választ adni.

Laminált padló és a szalagparketta közötti különbségek

Habár a praktikum szempontjából mindkettő nagyon kedvező árú, könnyen lefektethető, és az üzletekben széles választék áll rendelkezésre. Van azonban különbség köztük a gyártás, az összetétel és a vastagság tekintetében. Míg a laminált padlók többnyire HDF-ből (apróra vágott farostból, gyantaragasztóval keverve és összenyomva) készülnek, a szalagparketta háromféle természetes fából készül. Ennek megfelelően az előbbi olcsóbb, az utóbbi valamivel drágább megoldás.

Mi a különbség a laminált padló és a szalagparketta között

Felületi rétegük is különbözik: a szalagparketta vastagabb, valódi fából készült lemezzel rendelkezik, úgynevezett kopóréteggel borított, ennek köszönhetően többször csiszolható és megújítható, hosszabb ideig szolgálhat bennünket. Ezzel szemben a laminált padló felső rétege csak dekoratív minta, nem fa, tehát nyilvánvalóan kevésbé tartós megoldás. Ez nem jelenti azt, hogy 1-2 évente cserélni kellene, és természetesen nagyon jó minőségű terméket is vásárolhatunk belőle, amely hosszú évekig biztosítja otthonunk kényelmét.

A szalagparketta vagy laminált padló dilemmában érdemes megvizsgálni az előnyöket és a hátrányokat.

A laminált padlók előnyei és tulajdonságai

Mint már említettük, a laminált padlók általában olcsóbbak az árkategóriájukban, ezért sokan használják őket, ezért nagyon széles választékot kínálnak. A vastagság szempontjából sokféle van, mielőtt döntene, mérje fel az ajtók alsó részét, és fontolja meg, hogy van-e szüksége alsó rétegre a lépések elleni zajcsökkentéshez. Erre általában azért van szükség, mert a laminált padló felső és alsó rétege műanyagból készül, és nem generál ütést vagy zörgést lépésekkel és mozdulatokkal.

A laminált padló hátránya, hogy nem lehet felújítani, mert a műanyag felső réteg miatt nem lehet csiszolni. Előnye viszont az, hogy ha kopott vagy sérült, az adott területen könnyen felszedhető és újjal cserélhető.

szalagparketta vagy laminált padló lerakása

A szalagparketta előnyei és tulajdonságai

A szalagparketta hosszú távon elegánsabb és praktikusabb megoldás. Nagy előnye, hogy mivel valódi fából készül, felülete antisztatikus, és csökkenti a zajt is. Nagyon jó tulajdonság az egyedülálló külső, mivel minden parketta különböző, mivel nincs két azonos felületű fa minta. Parketta fektetésénél is használhatjuk ezt a különleges funkciót.

Összetételének köszönhetően nagyon jó melegérzetet ad, a gyerekek szabadon játszhatnak a felületén, alapvető meleg burkolata van, amely megvédi az alulról érkező hidegtől. Mivel nem tartalmaz műanyagokat és mesterséges anyagokat, ezért környezetbarát is.

A jó minőségű és helyesen fektetett szalagparketta egy életen át kísérhet minket, de ez gondos, figyelmes gondozást igényel, néha padlócsiszolással.

Kerülni kell a sok vízzel való mosást, mivel a fa megduzzadhat (mint a laminált padló). Padlófűtéshez is használható mindkét burkolatfajta. Az üzletek széles választékát kínálják a parketta speciális tisztító és fényező anyagaihoz. Javasoljuk, hogy használja őket, hogy hosszú ideig ragyoghasson az eredeti fapadló!

Miből készül a laminált padló?

laminált padlók anyagának kb. 90%-a HDF (nagy sűrűségű farostlemez). Ez az apróra vágott farost, amelyet gyantaragasztóval kevernek és préselnek össze egy bútoripari alapanyag. Az ezen lévő 10% gyantás dekor fedőréteg a mechanikai igénybevétel (karcolódás, kopás) és a fakulás ellen óvja a laminált padlót.

Mennyi a laminált padló terhelhetősége?

A laminált padló terhelhetőségét a vastagsága, a koptatóréteg műszaki jellemzője és az aljzatbeton minősége együttesen határozza meg. A laminált padló elbírja a nehezebb bútorokat is, viszont a bútorok mozgatásánál óvatos legyen, hogy ne sérüljön a felülete.