Milyen burkolatot válasszunk? – 5 gyakorlatias tipp

Megosztás

Hidegburkolat vagy melegburkolat, milyen igénybevételnek lesz kitéve (van-e állat a lakásban), kiemelt jelentőségű a kopásállóság, a színek meghatározóak a hangulat és a stílus szempontjából, mennyire lesz ellenálló az adott helyen (pl. konyhában fröccsenő olaj sütéskor) és a divat irányzatokat is figyelembe kell venni.

A hőmérséklet és fény hatása a lakás hangulatára, tájolása a fények szempontjából, a helyiség alakja és mérete, tisztíthatóság rendben tartás, de az sem mindegy, hogy milyen időtávlatra tervezzük az új burkolatot.

A megfelelő padlóburkolat kiválasztásakor feltétlenül vegye figyelembe az adott helyiség vagy tér adottságait, azt hogy hogyan és milyen gyakran fogja használni, illetve a terhelést, amelyet a burkolatnak el kell viselnie. A választott padlónak tükröznie kell a személyiségét, hozzá kell adnia a stílust és a kényelmet, és ha szükséges, ki kell egészítenie a meglévő falakat és berendezéseket is.

milyen burkolat legyen a konyhában

Szín választása okosan

Az otthonának megfelelő színű padló kiválasztása kihívást jelenthet, de a szín, ha jól választja, azonnal átalakítja a teret. A sötét padlók az intimitás érzetét keltik, és a tágas helyiségekben meghatározó hatásúak, míg a halványabb színű padlók visszaverik a fényt, és egy kis helyiség tágasabbnak tűnhet.

A kényelmes szőnyegektől kezdve a texturált csempékig és minden egyéb lehetőség mellett ne feledje, hogy a szín kulcsfontosságú a szoba hangulatának megteremtésében. De mielőtt végleges döntést hozna, mindenképpen képzelje el a tervezett burkolatot nappali és éjszakai mesterséges fénnyel.

A jó színválasztás fontos lépés a tervezési folyamatban, mivel a színek egészen másképpen hatnak, ha napfény árasztja el őket, vagy ha lámpák világítják meg őket.

Milyen burkolatok vannak?

A burkolatok fajtáit tekintve alapvetően hideg- és melegburkolatban lehet gondolkodni. A hidegburkolatot nevével ellentétben melegen lehet tartani pl. padlófűtéssel, alapvetően anyagösszetételében különbözik a melegburkolatoktól.

A hidegburkolatok közé tartoznak a különféle járólapok, csempék és természetes kövek vagy mesterséges kőlapok vagy akár a tégla.

A melegburkolatok palettáját színesítik a faburkolatok, parketták, padlók és egyéb fa alapanyagból készült, például parafa burkolatok. Ugyanakkor a rugalmas anyagból készült PVC, a linóleum, a vinyl padló vagy a gumi is a meleg burkolatok közé tartozik.

5 egyszerű, de fontos kérdés burkolat választásakor

A burkolat magas páratartalmú helyiségbe kerül?

 • Igen, nedves helyiségbe kerül a burkolat: ebben az esetben olyan burkolatot kell választani, amely közepes vagy magas nedvességtartalmú páratartalmú környezetre alkalmas, mint például a járólap, csempe vagy vinyl padló.
 • Nem magas a szoba páratartalma: a helyiség páratartalma nem korlátozó tényező, bármilyen típusú burkolatot lehet használni.

Állatbarát burkolatra van szüksége?

 • Igen, van állat a lakásban: ebben az esetben magas kopásállóságú burkolat szükséges. Előfordulhat, hogy a kemény fa burkolatok könnyen karcolódnak, és gyakran kell csiszolni őket. Ehelyett inkább olyan tartós és kemény burkolatot válasszon, ami ellenáll az állat körmei által okozott igénybevételnek. Ilyen lehet például a laminált padló, a járólap, a vinyl padló vagy akár a padlószőnyeg.
 • Nem tervezek állatot a lakásba: jóllehet mindenki tartós burkolatot szeretne magának, ez ilyen szempontból mégsem a legfontosabb tényező az Ön esetében.
padlófűtésre milyen burkolatot

Milyen összeget szán a burkolatra?

 • Olcsóbb burkolatot szeretnénk: ez esetben akciós laminált padlót ajánlunk, ami gyorsan cserélhető. Szükség esetén újat vehet, ha megunja. Kapható olcsóbb járólap is ebben az ártartományban, ugyanakkor ne feledje, hogy a járólap lerakása sokkal több munkával jár, mint a laminált padló fektetése.
 • Közepes a tartományban gondolkodom: ebben az esetben ajánljuk Önnek az olcsóbb hajópadlókat vagy svédpadlókat. Igényesebb kivitelű laminált padlók is találhatók ebben a kategóriában, csakúgy, mint a jó minőségű, prémium kategóriás vinyl padlók.
 • Fontos számomra a jó minőségű burkolat: ebben az esetben a megfelelően megtervezett keményfa padló és ez olyan prémium kategóriás fa fajtákból készült parafa padlók lehetnek jók mint például a brazil cseresznye vagy a mahagóni a luxus kategóriába tartozó prémium laminált és vinnél padlók szintén megtalálhatók ebben az ár tartományban

Saját maga rakja le a burkolatot?

 • Igen, én fektetem le a burkolatot: ebben az esetben megspórolhatja a teljes munkadíjat. A laminált padló vagy a vinil padló tűnik a legegyszerűbb választásnak, ezeket a lakástulajdonosok saját maguk is könnyedén lerakhatják. Mindkettő úszó padló, ami azt jelenti, hogy a burkolatelemek egymáshoz csatlakoznak, és nem az aljzathoz. A csempe vagy a járólap lerakása nem egyszerű megoldás, ugyanis azok lerakása sokkal tovább tart, és több szakmai jártasságot is igényel.
 • Szeretnék valakit megbízni a burkolat lerakásával: ha szakemberre bízza a burkolást, akkor időt spórol, ugyanakkor nagyjából akár dupla költséggel is számolhat a burkolat költsége tekintetében.

Gondozásmentes burkolatban gondolkodik?

 • Fontos szempont a kis karbantartásigényű padló: a rugalmas padló bármilyen formája ideális lehet, például vinyl padló, csempe, járólap vagy akár a hagyományos csaphornyos parketta. A laminált padló csak a második, ugyanis ezt speciálisabban kell tisztítani.
 • Jó szempont, de nem ez a legfontosabb: a keményfa burkolatok és az összes laminált padló megfelelő választás.

Ha bizonytalan abban, hogy milyen burkolatot válasszon otthonába, keressen minket bizalommal, és segítünk a választásban!