Laminált padló javítása

Megosztás

A laminált padló javítása nem könnyű. Ezen a burkolaton sokkal összetettebb feladat nyomtalanul eltüntetni a felületi sérüléseket, mint a normál csaphornyos parkettánál.

A laminált padlók több rétegből állnak, ezért szerkezetük és kopásállóságuk nagymértékben meghatározza a javíthatóságukat. A tömörfa parketta felületi sérülései csiszolással egyszerűen eltüntethetők, ez a megoldás laminált padlónál nem működik.

A laminált padló sérülései többfélék lehetnek, ennek megfelelően ismertetjük a különböző problémák megoldási lehetőségeit.

Szétcsúszott laminált padló javítása

Szétcsúszott laminált rések eltüntetése. Elegendő idő és koptatás után az eredetileg egymáshoz illeszkedő laminált padlón csúnya rések támadhatnak. Szerencsére ez általában kisebb problémát jelent, és kijavítása nem igényli a padló teljes cseréjét.

A padló szétcsúszás okai

Ha a szétcsúszott laminált padló elemei között rés támad – ami főleg régebbi típusú padlólapoknál fordul elő –, akkor ez sokszor puha aljzatra, például szőnyegpadlóra való laminált padló lerakás esetén jön elő. Ilyenkor az is előfordul, hogy a laminált padló süpped.

Laminált padló javítása 1

Ezért szoktuk mondani mindig, hogy a laminált padló szakszerű fektetéséhez stabil, sík aljzatra van szükség a későbbi problémák elkerülése érdekében.

A másik potenciális ok a résekre a padló elemei között a panelek méretei közötti esetleges eltérés. Itt nagyon kis méretkülönbségekre kell gondolni, de egy nagyobb alapterületű helyiségben ezek összeadódnak, és rések keletkezhetnek.

A padló nem szakszerű lerakásából is adódhatnak hézagok a padlóelemek között. Ilyen fűrészfogasodást szakember nem követ el, házilagos lerakásnál megvan rá az esély.

A padló rés javítása

A fent ismertetett okokból adódó konkrét hibafeltárást kérésére elvégezzük az otthonában. A szakvélemény megállapítása után kijavítjuk a hibát. Ez lehet újbóli lerakás, vagy ha az aljzat nem megfelelő, akkor hosszú távon megnyugtató megoldást a régi padlószőnyeg, linóleum felszedése vagy a beton újbóli aljzatolása, aljzatkiegyenlítése jelentheti.

A padló szétcsúszása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a padló már nem használható fel újra, ezt a helyszínen megállapítjuk. Ha esetleg sérülnek a laminált padló elemei, akkor kérésére beszerezzük a szükséges mennyiségű padlót a javításhoz, amennyiben a padlótípus elérhető még Magyarországon.

Felpúposodott laminált padló javítása

A laminált padló púposodás okai

Ha a laminált padló lerakásakor nem biztosítjuk a szükséges dilatációs hézagot a falaknál, a padló felpúposodothat. A laminált padló úgynevezett úsztatott burkolat, ami azt jelenti, hogy nincs leragasztva az aljzatra. Ha valaki házilag rakja le a padlót, ügyelnie kell arra, hogy a panelek szélei ne érintkezzenek a fallal, hanem maradjon egy kis rés a szegélyléc alatt a padló és a fal között.

A SZEGÉLYLÉCET NE RAGASSZA ÉS NE SZÖGELJE A PADLÓRA, ugyanis ez megakadályozza az elemek szabad mozgását, ami éppen a hőtágulás kompenzálására szolgál!

Köztudott, hogy a padlónak is van hőtágulása, ezért érdeme lerakás előtt 1-2 nappal abba a helyiségbe bekészíteni, ahova le szeretnénk fektetni. Az elemek 1-1 mm-t is tágulhatnak, és ezek a méretek összeadódva egy idő elteltével mechanikai feszültségeket okoznak a padlón belül, és a padló felpúposodik az illesztéseknél.

Laminált padló javítása 2

A laminált padló lerakása küszöbnél pontosan ugyanígy kell, hogy történjen, a szükséges dilatációs rést meg kell hagyni.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a padló elemeinek szélei duzzadnak fel az illesztéseknél, akkor ennek oka lehet túlzott nedvesség padló alá kerülése. A laminált padlót nagyon kevés vízzel kell felmosni, ugyanis csak a járófelülete védett egy vízlepergető réteggel a nedvességgel szemben, az illesztéseknél lévő csapok és horony-kiképzések nem állnak ellen a víznek.

Sérült laminált parketta cseréje

Csöpögő radiátor, automata légtelenítő szintén okozhat problémát: a vizesedést minél hamarabb észre kell venni, különben az elázott padlóelemeket ki kell cserélni. A felázott laminált padló javítása megoldható, az újraparkettázással kapcsolatban keressen minket bizalommal!

ELÉRHETŐSÉGEINK

Ha a padló sérülése nagyobb mértékű, akkor a színezett polírozó paszta vagy a viaszrúd már nem megoldás. A sérülés felmérése történhet akár fénykép alapján is, de a probléma biztos megállapításához helyszíni felmérést szoktunk javasolni.

Kisebb laminált padló sérülések eltüntetése

A laminált padlók rengeteg kivitelben elérhetők, és nagyon változatos felületűek. Felépítésüknél és gyártástechnológiájuknál fogva azonban kényesebbek a tömör fából készült hagyományos, csaphornyos parkettákhoz képest.

laminált padló sérülések eltüntetése

Ha laminált padló felületén karcok keletkeznek – például bútorok mozgatásakor –, a kisebb sérüléseket úgynevezett javító krétával, színkód alapján el lehet tüntetni. A mélyebb sérülések kemény viasszal tüntethetők el. A kitöltött hézagok és rések simító és csiszoló szerszámmal hozhatók egy szintre a padló járófelületével.

A laminált padló karcolása ellen szoktuk javasolni padló alátétek használatát, ami csökkenti az elemek kopását és sérülésének valószínűségét is. A padló sérülései elkerülhetők gondos használat, ápolás és a használatnak megfelelő kopásállóságú (lásd otthon, iroda, bevásárlóközpont) padló kiválasztásával.

Ha a laminált padló mozog

Ha nincs más megoldás, a laminált padló cseréjét az alábbiak szerint szoktuk végezni:

  1. Felszedjük körben a szegélylécet.
  2. A szegélylécek eltávolítása után szemrevételezzük a dilatációs hézagok méretét a falaknál és kiszögelléseknél. A dilatációs távolság általunk alkalmazott mérete 1–1,5 cm.
  3. Ha valahol nincs meg ez a távolság a szélső padlóelem és a fal között, akkor kivágó szerszámmal levágjuk a szükséges méretet a laminált padlóról. Erre a célra szolgál pl. a többfunkciós rezgőfűrész.
  4. Felszedjük a padlót egészen addig, hogy az összes sérült elemet kivegyük és lefektessük a helyére az újat.*
  5. Kicseréljük a sérült padlóelemeket az újakra, ellenőrizzük az aljzat sík és stabil állapotát, és a dilatációs távolság biztosításával szegélyezzük a felújított padlóburkolatot.

*Ha az adott laminált padló típusból nem tett félre, akkor a Magyarországon elérhető típusokat beszerezzük, szükség esetén nagykereskedő partnereinken keresztül megpróbáljuk külföldről beszerezni a hiányzó padlótípust.

laminált padló javítása

Laminált padló és magas páratartalom

Tud gondot okozni egy lakásban uralkodó magas páratartalom a laminált padlóra nézve? Aligha.

A legtöbb lakásban inkább az alacsony páratartalom szokott gondot okozni, és párásítani kell a túl száraz levegő miatt. Ettől függetlenül, ha egy lakásban mégis magas a páratartalom, véleményünk szerint a levegő szellőztetéssel történő cseréje miatt nem lehet baja a padlónknak.

Télen, amikor mondjuk sok mosást követően a lakásban száradnak a ruhák, és mondjuk nincs résszellőztetés funkció a nyílászáróinkban, akkor sem gondoljuk, hogy ez károsítaná a parkettát olyan mértékben, hogy látható felpúposodást okozna.

Ezzel szemben, amikor mondjuk túlságosan bő vízzel mossuk fel a padlót, az inkább jelenthet gondot. Ha ugyanis a bő vizes felmosás során a nedvesség bejut a padlóelemek közé és az illesztéseknél a padló alá, és ott nem tud gyorsan megszáradni, akkor ez hosszabb távon egyértelmű probléma, és ez lehet a valódi ok.

Tanácsunk a jól kinyomott moppal való felmosás, és ügyelni arra, hogy ne legyen se penészesedés a lakásban, se csöpögő, szivárgó víz ne okozhasson kárt a melegburkolatban.

Gyakori kérdések

Laminált parketta lerakása szőnyegpadlóra megoldható?

A laminált padló szőnyegpadlóra lerakását nem javasoljuk. A szőnyegpadló egyrészt melegágya az allergiának és az atkáknak, másrészt általában nem elég kemény felület ahhoz, hogy stabil aljzatként szolgáljon a laminált padló alatt. Szőnyegpadló felszedő gépeket fejlesztenek régi linóleum és szőnyegpadló szakszerű és gyors eltávolítására.

Laminált parketta lerakása régi parkettára vagy hajópadlóra kivitelezhető?

Elvileg igen, ha a régi parketta elég stabil hozzá. A régi parketta vagy hajópadló esetlegesen mozgó elemeit rögzíteni, stabilizálni kell. Ha a felület egyenletes és stabil, akkor rá lehet burkolni a laminált padlóval.

Miért nyílik szét a laminált padló?

A laminált padló szétnyílását okozhatja rendkívül nagy páratartalom- vagy hőmérsékletkülönbség a téli és a nyári hónapok között (pl. ha nincs fűtve a lakás egy nyaralóban), az egyenetlen aljzat vagy a dilatációs hézagok hiánya. A megoldás az aljzatkiegyenlítés és a padló újbóli lerakása.

Mély karcolások eltüntetése parkettáról hogyan végezhető el?

A parketta javító toll vagy kréta, a kemény anyagú javító viasz, illetve a kitöltött rések simító és csiszoló szerszámokkal való eltüntetése megoldást jelenthet. A padlójavító szetteken kívül a sérült elemek újakkal történő cseréje biztos módszer, ha a régi elemek komolyabb sérülést szenvedtek.